Schrijven in Italië

Assisi

Van zaterdag 4 mei  t/m donderdag 9 mei 2024 organiseren Lia Hesemans en Astrid Kraal een schrijfreis naar Assisi - een prachtige oude stad in Umbrië. Het uitgangspunt voor deze reis is Travelling Apart Together. Dat betekent een reis met elkaar, met een vast programma maar ook volop ruimte om alleen te zijn, de omgeving te bezoeken, lekker te eten en mooie wandelingen te maken.

 

Programma

Zaterdag 4 mei is de aankomstdag. Je kunt je dan rustig installeren in het hotel. Op zondag gaat de schrijfvijfdaagse beginnen. Na het ontbijt start het gezamenlijke programma. Elke ochtend - van zondag t/m donderdag - gaan we vanuit een andere plek aan de slag met inspirerende schrijfopdrachten die een reflecterend en onderzoekend karakter hebben. We werken met verschillende schrijfvormen en maken bovendien gebruik van bijzondere woorden uit allerlei talen. Alleen dat is al een leuke uitdaging en geeft veel stof tot schrijven en nadenken. Schrijfervaring is niet nodig. Ook voor ervaren schrijvers is het programma uitdagend en inspirerend.

 

Inspiratie via stiltewandelingen en historische verhalen

 Er is  veel aandacht voor de plek waar we verblijven: de prachtige stad Assisi met haar rijke geschiedenis. De plaats waar Franciscus zijn eerste klooster stichtte en zijn loflied op de natuur schreef. Franciscus, de man met oog voor de natuur, de kleine dingen, die op alle fronten eenvoud predikte. Juist in deze omgeving is het mooi om naast het schrijven ook aandacht voor de stilte te hebben en bijzondere plaatsen te bezoeken. Er staan dan ook  meerdere stiltewandelingen op het programma. De wandeling naar San Damiano bijvoorbeeld. De plek waar Clara haar kloosterorde stichtte. Het bijwonen van een mis in een van de vele kerken is een aanrader.

 

Verblijf

We verblijven in een oud traditioneel Italiaans hotel midden in het centrum van Assisi met een geweldig uitzicht over het dal. Je logeert in een ruime kamer met douche en toilet. De kamers hebben comfortabele bedden. Op elke kamer staat een schrijftafel. Ook hebben we een eigen schrijfruimte in de lobby van het hotel. Verder zijn er verschillende zitjes waar je kunt gaan zitten met je schrijfboek.

 

Kosten

Het bedrag voor deze week van zaterdag 4 mei t/m donderdag 9 mei 2024 is € 779,- inclusief programma, rondleiding met gids Patricia, overnachtingen, welkomstdrankje en ontbijt. Exclusief reis, lunch, diner en overige uitgaven. We ontvangen je graag in het hotel op zaterdag 4 mei.  Een upgrade naar een panoramakamer is mogelijk.

Bij aanmelding word je vriendelijk verzocht om een aanbetaling te doen van € 60. Daarmee ben je verzekerd van een plek in het hotel. Je krijgt hiervoor een factuur.

 

Hoe reizen?

Het vervoer regel je zelf. Je vliegt vanuit Eindhoven of Amsterdam makkelijk op Pisa, Florence of Rome. Van daaruit reis je met de trein naar Assisi. Nog eenvoudiger is de vlucht Rotterdam-Perugia. We helpen je graag bij het uitzoeken van de beste optie(s). 

Je bent zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een reisverzekering en voor een eventuele annuleringsverzekering. Ontvang je graag een factuur op naam van je bedrijf? Vermeld dit dan bij je inschrijving, met de exacte vermelding en adresgegevens.

 

Voor wie?

Voor iedereen die van schrijven houdt en zich graag laat verrassen en inspireren door verstilde plekken in een boeiende stad. Het is wel handig als je een redelijke conditie hebt; Assisi ligt op een heuvel en in de stad ga je veel trappen op en af.

 

Aantal deelnemers

minimaal 6, maximaal 12

 

Begeleiding

Lia Hesemans is eindredacteur, schrijver en schrijfcoach. Zij organiseert regelmatig schrijfreizen in binnen- en buitenland. Het is haar missie om mensen uit te nodigen hun schrijftaal te laten stromen en hen op weg te helpen bij het toegankelijk maken van hun ideeën.

 

Astrid Kraal is organisatiepsycholoog en docent en gespecialiseerd in  verandermanagement en persoonlijk leiderschap. Ook heeft zij veel ervaring met mindfulness en meditatie. Haar missie is inspireren en creëren, met als doel het beste uit mensen en het leven naar boven te halen.

Assisi biedt een imposant uitzicht: de stad is gebouwd op de helling van een heuvel van waaruit je links het dal van Spoleto overziet tot rechts de stad Perugia op zo'n 15 kilometer afstand. De stad is bekend om haar warm-witte kleur en silhouet, gedomineerd door de basiliek en de burcht Rocca Maggiore op de heuveltop, aan de voet van de groene, 1290 meter hoge Monte Subasio.