Schrijven in Italië

Assisi

Van woensdag 21 mei  t/m dinsdag 27 mei 2025 organiseer ik een schrijfreis naar Assisi - een prachtige oude stad in Umbrië. Het uitgangspunt voor deze reis is dat je elke ochtend een vast (schrijf)programma hebt terwijl je in de middag volop ruimte kunt nemen om alleen te zijn, de omgeving te bezoeken, lekker te eten en mooie wandelingen te maken.

 

Programma

Woensdag 21 mei is de aankomstdag. Je kunt je dan rustig installeren in het hotel. Op donderdag start na het ontbijt het gezamenlijke schrijfprogramma. Elke ochtend ga je vanuit een ander thema aan de slag met inspirerende schrijfopdrachten die een reflecterend en onderzoekend karakter hebben. We werken met verschillende schrijfvormen en maken bovendien gebruik van bijzondere bronteksten en gedichten. Alleen dat is al een leuke uitdaging en geeft veel stof tot schrijven en nadenken. Schrijfervaring is niet nodig. Ook voor ervaren schrijvers is het programma uitdagend en inspirerend.

 

Inspiratie via stiltewandelingen en historische verhalen

Er is  veel aandacht voor de plek waar we verblijven: de prachtige stad Assisi met haar rijke geschiedenis. De plaats waar Franciscus zijn eerste klooster stichtte en zijn loflied op de natuur schreef. Franciscus, de man met oog voor de natuur, de kleine dingen, die op alle fronten eenvoud predikte. Juist in deze omgeving is het mooi om naast het schrijven ook aandacht voor de stilte te hebben en bijzondere plaatsen te bezoeken. Er staan dan ook  meerdere stiltewandelingen op het programma. De wandeling naar San Damiano bijvoorbeeld. De plek waar Clara haar kloosterorde stichtte. Het bijwonen van een mis in een van de vele kerken is een aanrader.

 

Verblijf

We verblijven in een oud traditioneel Italiaans hotel midden in het centrum van Assisi. Je logeert in een eigen kamer met wastafel, douche en toilet. De kamers hebben comfortabele bedden. Op elke kamer staat een schrijftafel. Ook hebben we een eigen schrijfruimte in de lobby van het hotel. Verder zijn er verschillende zitjes waar je kunt gaan zitten met je schrijfboek.

 

Kosten

Het bedrag voor deze week van woensdag 21 mei t/m dinsdag 27 mei 2025 (7 dagen, 6 nachten) is € 899,- inclusief programma,  lesmateriaal, begeleiding, overnachtingen, welkomstdrankje en ontbijt. Exclusief reis, lunch, diner en overige uitgaven.

Een upgrade naar een panoramakamer is mogelijk. Je betaalt dan € 15 extra per nacht.

Bij aanmelding word je vriendelijk verzocht om een aanbetaling te doen van € 200. Daarmee ben je verzekerd van een plek in het hotel. Je krijgt hiervoor een factuur. Ontvang je graag een factuur op naam van je bedrijf? Vermeld dit dan bij je inschrijving, met de exacte vermelding en adresgegevens. Als je je verblijf in het hotel met enkele dagen wilt verlengen of je wilt een dag eerder komen,  laat het me dan even weten, dan regel ik dat voor je.

 

Hoe reizen?

Het vervoer regel je zelf. Je vliegt vanuit Eindhoven of Amsterdam makkelijk op Florence of Rome. Van daaruit reis je met de trein naar Assisi. Vliegen op Bologna of Pisa is ook mogelijk, dan duurt de treinreis iets langer. Nog directer (wel duurder) is de vlucht Rotterdam - Perugia. Vanuit Perugia airport ben je in 25 minuten in Assisi. Reizen per trein vanuit Nederland is ook mogelijk,  maar je doet dan ongeveer 24 uur over de reis. Ik help je graag bij het uitzoeken van de beste optie(s).

 

Voor wie?

Voor iedereen die van schrijven houdt en zich graag laat verrassen en inspireren door verstilde plekken in een boeiende stad. Het is wel handig als je een redelijke conditie hebt; Assisi ligt op een heuvel en in de stad ga je veel trappen op en af.

 

Aantal deelnemers

minimaal 6, maximaal 8; (nog 3 plaatsen vrij)

 

Begeleiding

Lia Hesemans is schrijfdocent, schrijver en schrijfcoach. Zij organiseert regelmatig schrijfreizen in binnen- en buitenland. Het is haar missie om mensen uit te nodigen hun schrijftaal te laten stromen. Een schrijfreis heeft een  extra dimensie vanwege de observaties bij de schrijfvragen, het gedetailleerd waarnemen, het delen van schoonheid en het genieten van het vinden van de juiste woorden. Voeding voor de ziel!

Assisi biedt een imposant uitzicht: de stad is gebouwd op de helling van een heuvel van waaruit je links het dal van Spoleto overziet tot rechts de stad Perugia op zo'n 15 kilometer afstand. De stad is bekend om haar warm-witte kleur en silhouet, gedomineerd door de basiliek en de burcht Rocca Maggiore op de heuveltop, aan de voet van de groene, 1290 meter hoge Monte Subasio.