Schrijven in Italië

Assisi

Van zondag 24 september  t/m zaterdag 30 september 2023 organiseren Lia Hesemans en Astrid Kraal een schrijfreis naar Assisi - een prachtige oude stad in Umbrië. Het uitgangspunt voor deze reis is Travelling Apart Together. Dat betekent een reis met elkaar, met een vast programma maar ook volop ruimte om alleen te zijn, de omgeving te bezoeken, lekker te eten en mooie wandelingen te maken.

 

Programma

Zondag 24 september is de aankomstdag. Je kunt je dan rustig installeren in het hotel en er is tijd om te eten en wandelen in Assisi. Op maandag gaat de schrijfvijfdaagse beginnen. Na het ontbijt start het gezamenlijke programma. Elke ochtend - van maandag t/m vrijdag - gaan we vanuit een andere plek aan de slag met inspirerende schrijfopdrachten die een reflecterend en onderzoekend karakter hebben. We werken met verschillende schrijfvormen en maken bovendien gebruik van bijzondere woorden uit allerlei talen. Alleen dat is al een leuke uitdaging en geeft veel stof tot schrijven en nadenken. Schrijfervaring is niet nodig.

Ook voor ervaren schrijvers is het programma uitdagend en inspirerend. Er is  namelijk veel aandacht voor de plek waar we verblijven: de prachtige stad Assisi met haar rijke geschiedenis. De plaats waar Franciscus zijn eerste klooster stichtte en zijn loflied op de natuur schreef. Franciscus, de man met oog voor de natuur, de kleine dingen, die op alle fronten eenvoud predikte. Juist in deze omgeving is het mooi om naast het schrijven ook aandacht voor de stilte te hebben en bijzondere plaatsen te bezoeken. Er staan dan ook  meerdere stiltewandelingen op het programma. Het bijwonen van een mis in een van de vele kerken is een aanrader.

 

Verblijf

We verblijven in een oud traditioneel Italiaans hotel midden in het centrum van Assisi met een geweldig uitzicht over het dal. Je logeert in een ruime eigen 2-persoonskamer (voor 1-persoonsgebruik) met douche en wastafel. De kamers zijn eenvoudig maar comfortabel. Op elke kamer staat een schrijftafeltje. Het hotel heeft verschillende zitjes binnen waar je kunt gaan zitten met je schrijfboekje.

 

Kosten

Het bedrag voor deze week is € 749,- inclusief programma, overnachtingen, welkomstdrankje en ontbijt. Exclusief reis, lunch, diner en overige uitgaven.

 

Hoe reizen?

Het vervoer regel je zelf. Je vliegt op 24 september vanuit Eindhoven of Amsterdam makkelijk op Pisa, Florence of Rome. Van daaruit reis je met de trein naar Assisi. Nog eenvoudiger is de vlucht Rotterdam-Perugia. Op vrijdag 29 september sluiten we het schrijfprogramma af en op zaterdag 30  september reis je terug, tenzij je je verblijf verlengt op eigen kosten. We helpen je graag bij het uitzoeken van de beste optie(s).  

Je bent zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een reisverzekering en voor een eventuele annuleringsverzekering. Ontvang je graag een factuur op naam van je bedrijf? Vermeld dit dan bij je inschrijving, met de exacte vermelding en adresgegevens.

 

Voor wie?

Voor iedereen die van schrijven houdt en zich graag laat verrassen en inspireren door verstilde plekken in een boeiende stad. Het is wel handig als je een redelijke conditie hebt; Assisi ligt op een heuvel en in de stad ga je veel trappen op en af.

 

Aantal deelnemers

minimaal 10, maximaal 12

 

Begeleiding

Lia Hesemans is eindredacteur, schrijver en schrijfcoach. Zij organiseert regelmatig schrijfreizen in binnen- en buitenland. Het is haar missie om mensen uit te nodigen hun schrijftaal te laten stromen en hen op weg te helpen bij het toegankelijk maken van hun ideeën.

 

Astrid Kraal is werkzaam in de bibliotheekwereld en gespecialiseerd in  verandermanagent en persoonlijk leiderschap. Ook heeft zij veel ervaring met mindfulness en meditatie. Haar missie is inspireren en creëren, met als doel het beste uit mensen en de wereld naar boven te halen.

Assisi biedt een imposant uitzicht: de stad is gebouwd op de helling van een heuvel van waaruit je links het dal van Spoleto overziet tot rechts de stad Perugia op zo'n 15 kilometer afstand. De stad is bekend om haar warm-witte kleur en silhouet, gedomineerd door de basiliek en de burcht Rocca Maggiore op de heuveltop, aan de voet van de groene, 1290 meter hoge Monte Subasio.