Abdij van Berne

Boekschrijven in de abdij

Ben je met een boek of verhaal bezig, en wil je in alle rust aan je boek werken, met daarbij ruimte voor het stellen van vragen over de structuur of stijl of inhoud van je boek? Speciaal voor boekschrijvers organiseer ik deze drie intensieve 'Boekschrijfdagen' in de Abdij van Berne. Een ideale omgeving voor rust, ruimte & schrijfinspiratie. 

 

Bij de Boekschrijfdagen ga je, als je aan het begin van je schrijfproces zit, op zoek naar de essentie van je boekidee. Er is ruimte voor het aanscherpen van je plan, voor het schrijven van een voorlopige achterflaptekst en voor een heldere blik op de structuur van je boek. Of je werkt gestaag verder aan je verhaal, je hoofdstuk of aan je aangescherpte opzet voor je boek. Per dagdeel bespreek ik een onderwerp, aansluitend bij de vragen die er leven. Daarna is er schrijftijd. We werken in een kleine groep, zodat er voor iedere schrijver voldoende aandacht is. Je bent van harte welkom met jouw project, in welke schrijffase je je ook bevindt.

 

Wat zijn jouw vragen?

De vragen die je hebt, stuur je me het liefst vooraf aan deze boekschrijfdagen per e-mail, zodat ik deze kan betrekken in de voorbereiding. Tijdens deze drie dagen krijg je persoonlijk advies en kun je in alle rust verder werken aan jouw project, of het nu een levensverhaal is of een non-fictieboek of verhalenbundel. Ook kun je ter plekke aan mij en aan de groep  voorleggen tegen welke kwesties je aanloopt.

 

Voor wie?

Voor boekschrijvers die graag feedback willen op hun boekidee of hun eerste hoofdstukken of op de conceptversie van hun manuscript. Voor boekschrijvers die graag feedback willen op specifieke kwesties bij hun boek, zoals structuur, stijl, perspectief en toonzetting. Zowel non-fictie als fictie. Voor zowel beginnende als wat meer gevorderde schrijvers. Ook levensverhaalschrijvers zijn welkom: heerlijk om in de abdij te werken aan het documenteren van je eigen verhalen en foto's. 

datum   dinsdag 16 juli  10.00 uur t/m donderdag 18 juli 17.00 uur

locatie  Abdij van Berne, Abdijstraat 49, Heeswijk-Dinther

aantal deelnemers  er is plaats voor 6 deelnemers

kosten  € 499,- all-in

Daarbij is inbegrepen:

  • persoonlijke schrijfbegeleiding gedurende 8 dagdelen
  • insturen schrijfkwesties per mail vooraf aan deze dagen
  • verblijf op een ruime eenpersoonskamer met een bureau/schrijftafel, eigen douche en toilet
  • 2x ontbijt
  • 3x diner om 13 uur
  • 2x avondmaaltijd
  • onbeperkt koffie/thee/water/sap,  kloosterkoekjes
  • vers fruit
  • schrijfboek en pen
  • document schrijftips

 

De inschrijving is voltooid zodra de betaling is voldaan.

Praktische informatie over de abdij

De Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther is een kloostergemeenschap van Norbertijnen.  We zijn bij hen te gast en doen mee met hun leefritme. 'Onze abdij is een bijzondere plek waar bezinning en ontspanning samenkomen', zo schrijven zij op hun website. Vanuit dat gegeven is het prima werken aan een boekproject - ook dat is des kloosters. Voor deze Boekschrijfdagen hebben we de prachtige Bovenkamer tot onze beschikking. 

 

Je logeert op een ruime eenpersoonskamer met een eigen douche en toilet. Elke kamer is voorzien van een bureau of schrijftafel. Er is in de abdij ook een huiskamer waar je in de vrije uren kunt verblijven. Het programma biedt de mogelijkheid om deel te nemen aan de vieringen om 7:00, 12.15 en 18.00 uur. Als groep eten we in de refter mee met de broeders. 

Over de locatie

 

Historie Abdij van Berne, Heeswijk-Dinther (N. Br.)

De Abdij van Berne werd in 1134 door ridder Fulco van Berne gesticht in Berne aan de Maas, het tegenwoordige Bern (Gelderland). Hiermee is Berne de oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland. Van de nabijgelegen norbertijnerabdij van Mariënweerd kreeg ridder Fulco een abt en enige kloosterlingen toegezonden om zijn kasteeltje te Berne te bemannen. In de Middeleeuwen zijn er ontwikkelingen op diverse fronten.

In 1857 werd de abdij definitief gevestigd in het Noord-Brabantse Heeswijk, waar in 1879 een abdijkerk werd gebouwd, gewijd aan O.L.V. Vrouw van Berne en St. Jan de Doper. In 1886 werd het Gymnasium St. Norbertus opgericht, het latere Gymnasium Bernrode. Dit was mede mogelijk door de verkoop van een honderdtal handschriften en oude boekdrukken uit de bibliotheek ten behoeve van de abdijkas. 

Rond 1920 startte de abdij met de productie van hun liturgische uitgaven in een eigen drukkerij. Door ook zelf op te treden als uitgeverij en boekhandel konden zij hun religieuze boodschap geheel in eigen beheer uitdragen. Vanaf de jaren 60 van de 20e eeuw is de abdij een centrum van contestatie en roep naar vernieuwingen. 

In 2007 vierde de abdij het 150-jarig bestaan in Heeswijk. Er woonden toen 27 broeders en kanunniken. Naast geprofeste leden kent de abdij ook enkele groepen mensen die zich nauw verbonden voelen met de gemeenschap. De gemeenschap geeft ook het tweemaandelijks tijdschrift Berne uit. De abdij biedt gastvrijheid aan mensen die rust en inspiratie zoeken, onder andere in de vorm van retraites.