… Lia Hesemans (1967)

is schrijver, redacteur, docent en schrijfcoach. Ze redigeert en schrijft boeken voor educatieve uitgevers, van basis- tot hoger onderwijs. Daarnaast organiseert zij workshops creatief schrijven en cursussen Autobiografisch schrijven, waarin mensen hun eigen leven documenteren en er al schrijvend een nieuwe betekenis aan geven. Ook begeleidt zij beginnende en gevorderde auteurs bij het schrijven van hun boek. Het is haar missie om mensen te inspireren bij het verwoorden van hun ideeën en het naar buiten brengen van hun verhaal. 

"Schrijven deed ik al als kind. Ik schreef dagboeken, brieven en maakte beeldverhalen met foto's en talloze verzamelde documenten. Alles wat met lezen en schrijven te maken had, deed ik. Na de PABO-opleiding studeerde ik Taal- en literatuurwetenschap in Tilburg. Ik genoot van de colleges Tekstwetenschap (prof. Jan Renkema), Tekstontwerp (prof. Carel van Wijk) en Literatuurgeschiedenis (prof. Jaap Goedegebuure).

Bij uitgeverij Zwijsen in  Tilburg werkte ik als bureauredacteur aan methodes voor het basisonderwijs. Vervolgens beleefde ik bij Fontys Hogescholen in Eindhoven een interessante tijd als ontwikkelaar van ict-toepassingen in het onderwijs. Dat leidde tot een docentschap bij Sociale Studies, waar ik de modules informatievaardigheden, jeugdliteratuur en studieloopbaanbegeleiding verzorgde.

Mijn verhuizing van Eindhoven naar Helvoirt gaf aanleiding voor een nieuwe stap. In 2007 startte ik een eenmanszaak voor freelance schrijf- en redactiewerk, auteurscoaching en het verzorgen van schrijftrainingen. In de loop der jaren ontstonden er mooie samenwerkingsvormen met illustratoren, grafisch ontwerpers, beeldend kunstenaars en een psychotherapeut. Ik vind dat erg waardevol.

Coachingsgesprekken en schrijfworkshops organiseer ik op sfeervolle locaties in de stad en op stilteplekken zoals een klooster of een landgoed. Ik heb inmiddels meer dan 25 auteurs begeleid bij het publiceren van hun (non-fictie)boek."

 

... Stroom van taal

Schrijven is een vorm van vertragen. Het is langzamer kijken naar wat er gebeurt, in plaats van meegaan in de snelheid van alledag. Schrijven helpt je om je aandacht te richten (focussen). Het is een manier om na te denken en jezelf uit te drukken. Je gebruikt daarbij je kennis en intuïtie, maar ook waarnemingen, herinneringen, beelden, emoties en gevoelens. Zodra je deze bronnen aanboort en naar het papier brengt, kun je er naar kijken. Op die manier breng je een stroom van taal op gang, een stroom die op een geheel eigen wijze naar boven borrelt."