3-daagse workshop – Heeswijk-Dinther (N. Br.) 

Schrijven en yoga - Abdij van Berne

rust |  reflectie |  inspiratie

Hartje zomer

Van vrijdag 18 t/m zondag 20 augustus 2023 organiseer ik samen met yogadocent Marjan Heerkens een volledig verzorgd weekend Schrijven en yoga. In een groep van maximaal 12 deelnemers maak je via schrijven en yoga een mooie verbinding met jezelf. Het samenzijn met anderen brengt bovendien een extra dimensie. De combinatie met yoga- en ademsessies maakt dat het ‘belichaamd schrijven’ een fris en nieuw avontuur wordt. Met een open geest en pen en papier zet je jezelf in het licht. Bij diverse schrijfopdrachten kun je in de abdijtuinen ronddwalen en schrijven.

 

Locatie is de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther, een kloostergemeenschap van Norbertijnen.  We hebben de prachtige Bernekringzaal tot onze beschikking. Je logeert op een ruime eenpersoonskamer met een eigen douche en toilet. 

 

Lia Hesemans en Marjan Heerkens begeleiden dit weekend door een schatkist vol ervaring mee te brengen die zij graag met je willen delen. Marjan is holistisch massagetherapeut en docent in yoga- en massagetechnieken. Lia is schrijver/redacteur, docent en schrijfcoach. 

Voor wie

Voor iedereen die toe is aan inspiratie, reflectie en bezinning. Schrijf- en yogaervaring is niet nodig.

 

Aantal deelnemers

8 tot 12

 

Data

18 t/m 20 augustus 2023 (VOL)

aanvang vrijdagmiddag 14.45 uur, ontvangst vanaf 14 uur

we ronden af zondag om 15.30 uur

 

Locatie

Abdij van Berne

Abdijstraat 49, Heeswijk-Dinther

 

Kosten

€ 325,- all-in. De inschrijving is voltooid zodra de betaling is voldaan. (**)

Je verblijft op een ruime eenpersoonskamer met een eigen douche en toilet. Als groep eten we in de refter mee met de broeders.

 

Programma

Het programma ontvang je vooraf per mail. Het is best een vol programma, maar je kunt af en toe een onderdeel weglaten of 's avonds eerder stoppen. We lichten dat bij aanvang toe. 

Schriften (A5-formaat) en pennen zijn aanwezig. Je kunt ook je schrijfboek en favoriete schrijfgerei van thuis meenemen. Voor yogamatjes wordt gezorgd. Neem wel zelf een grote handdoek mee of een dekentje.

(**) Bij minder dan 8 deelnemers gaat de retraite niet door en krijg je het betaalde bedrag teruggestort. Je ontvangt hierover tijdig bericht, uiterlijk 8 dagen voor aanvang. Tot nu toe (na 4 retraite-weekenden) is dit nog niet voorgekomen. UPDATE: ook dit weekend gaat definitief door.


Over de locatie

 

Abdij van Berne, Heeswijk-Dinther (N. Br.)

De Abdij van Berne werd in 1134 door ridder Fulco van Berne gesticht in Berne aan de Maas, het tegenwoordige Bern (Gelderland). Hiermee is Berne de oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland. Van de nabijgelegen norbertijnerabdij van Mariënweerd kreeg ridder Fulco een abt en enige kloosterlingen toegezonden om zijn kasteeltje te Berne te bemannen. In de Middeleeuwen zijn er ontwikkelingen op diverse fronten.

In 1857 werd de abdij definitief gevestigd in het Noord-Brabantse Heeswijk, waar in 1879 een abdijkerk werd gebouwd, gewijd aan O.L.V. Vrouw van Berne en St. Jan de Doper. In 1886 werd het Gymnasium St. Norbertus opgericht, het latere Gymnasium Bernrode. Dit was mede mogelijk door de verkoop van een honderdtal handschriften en oude boekdrukken uit de bibliotheek ten behoeve van de abdijkas. 

Rond 1920 startte de abdij met de productie van hun liturgische uitgaven in een eigen drukkerij. Door ook zelf op te treden als uitgeverij en boekhandel konden zij hun religieuze boodschap geheel in eigen beheer uitdragen. Vanaf de jaren 60 van de 20e eeuw is de abdij een centrum van contestatie en roep naar vernieuwingen. 

In 2007 vierde de abdij het 150-jarig bestaan in Heeswijk. Er woonden toen 27 broeders en kanunniken. Naast geprofeste leden kent de abdij ook enkele groepen mensen die zich nauw verbonden voelen met de gemeenschap. De gemeenschap geeft ook het tweemaandelijks tijdschrift Berne uit. De abdij biedt gastvrijheid aan mensen die rust en inspiratie zoeken, onder andere in de vorm van retraites.

 

De boek- en abdijwinkel en de abdijkerk zijn de hele dag geopend en je kunt naar hartenlust wandelen in de abdijtuin en in de prachtige omgeving.