3-daagse workshop – Heeswijk-Dinther (N. Br.)  ** VOL **

Yoga en Schrijven - Abdij van Berne

rust |  reflectie |  inspiratie

‘Eenmaal door de poort van de Abdij van Berne te Heeswijk, beweeg je jezelf naar de lente.’

 

Van 25 tot en met 27 februari 2022 organiseer ik samen met yogadocent Marjan Heerkens een volledig verzorgd weekend Yoga en Schrijven

Locatie is de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther, een kloostergemeenschap van Norbertijnen. 

Je verblijft op een ruime eenpersoonskamer met een eigen douche en toilet. In een groep met maximaal 12 deelnemers, verbind je je via yoga en schrijven met jezelf, de lente tegemoet! 

 

Lia Hesemans en Marjan Heerkens begeleiden dit weekend door een schatkist vol ervaring mee te brengen, die zij graag met jullie willen delen.

Marjan is holistisch massagetherapeut en docent in yoga- en massagetechnieken. Lia is schrijver/redacteur, docent en schrijfcoach. 

Met yoga- en ademsessies open en ontspan je tot een vernieuwde versie van jezelf, waardoor het ‘belichaamd schrijven’ een fris en nieuw avontuur wordt. Met een open geest, pen en papier, zet je jezelf in het lentelicht.

Voor wie

Voor iedereen die toe is aan een nieuwe impuls aan het einde van een verstilde wintertijd. Schrijf- en yogaervaring is niet nodig.

 

Aantal deelnemers

6 tot 12  ** update 12 januari: we zitten VOL. Mocht je op een wachtlijst geplaatst willen worden, dan kan dat. **

 

Datum

25 - 27 februari 2022

aanvang vrijdagmiddag 14 uur en we ronden af zondag om 14.30 uur

 

Locatie

Abdij van Berne

Abdijstraat 49, Heeswijk-Dinther

 

Kosten

€ 295,- all-in. De inschrijving is voltooid zodra de betaling is voldaan. (**)

Je verblijft op een ruime eenpersoonskamer met een eigen douche en toilet. Als groep eten we in de refter mee met de broeders, volgens het dan geldende coronaprotocol.

 

Programma (onder voorbehoud)

Vrijdag
14.00 uur:  Aanvang
15.30 uur:  Schrijfontdekkingen
18.30 uur: Avondboterham
19.00 uur: Rondleiding door de abdij en haar kunstschatten
20.30 uur: Yoga Nidra

 

Zaterdag
08.00 uur: Ontbijt
09.00 uur: Hart-yoga/hartcoherentie/hartenkreet
10.30 uur:  Schrijfcadans
13.00 uur:  Diner
14.00 uur:  Vrije tijd
16.00 uur:  Yin/Yang Yoga
18.30 uur:  Avondboterham
19.30 uur:  Schrijfcafé

 

Zondag
08.30 uur: Ontbijt
09.30 uur: Schrijfcollage
11.30 uur:  Stiltewandeling
13.00 uur: Diner
13.45 uur:  Presentatie schrijfcollage en afsluiting van dit weekend

 

Schriften (A5-formaat) en pennen zijn aanwezig. Je kunt ook je schrijfboek en favoriete schrijfgerei van thuis meenemen.

(**) Bij minder dan 6 deelnemers of in het geval van een lockdown gaat de schrijfdag niet door en krijg je het betaalde bedrag  teruggestort. Je ontvangt hierover tijdig bericht, uiterlijk 8 dagen voor aanvang.

Er is binnen de abdij een coronaprotocol opgesteld op 11 januari. We informeren je hierover per mail.


Over de locatie

 

Abdij van Berne, Heeswijk-Dinther (N. Br.)

De Abdij van Berne werd in 1134 door ridder Fulco van Berne gesticht in Berne aan de Maas, het tegenwoordige Bern (Gelderland). Hiermee is Berne de oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland. Van de nabijgelegen norbertijnerabdij van Mariënweerd kreeg ridder Fulco een abt en enige kloosterlingen toegezonden om zijn kasteeltje te Berne te bemannen. In de Middeleeuwen zijn er ontwikkelingen op diverse fronten.

In 1857 werd de abdij definitief gevestigd in het Noord-Brabantse Heeswijk, waar in 1879 een abdijkerk werd gebouwd, gewijd aan O.L.V. Vrouw van Berne en St. Jan de Doper. In 1886 werd het Gymnasium St. Norbertus opgericht, het latere Gymnasium Bernrode. Dit was mede mogelijk door de verkoop van een honderdtal handschriften en oude boekdrukken uit de bibliotheek ten behoeve van de abdijkas. 

Rond 1920 startte de abdij met de productie van hun liturgische uitgaven in een eigen drukkerij. Door ook zelf op te treden als uitgeverij en boekhandel konden zij hun religieuze boodschap geheel in eigen beheer uitdragen. Vanaf de jaren 60 van de 20e eeuw is de abdij een centrum van contestatie en roep naar vernieuwingen. 

In 2007 vierde de abdij het 150-jarig bestaan in Heeswijk. Er woonden toen 27 broeders en kanunniken. Naast geprofeste leden kent de abdij ook enkele groepen mensen die zich nauw verbonden voelen met de gemeenschap. De gemeenschap geeft ook het tweemaandelijks tijdschrift Berne uit. De abdij biedt gastvrijheid aan mensen die rust en inspiratie zoeken, onder andere in de vorm van retraites.

 

De boek- en abdijwinkel en de abdijkerk zijn de hele dag geopend en u kunt naar hartenlust wandelen in de abdijtuin en in de prachtige omgeving.