Schrijven in het museum

Schrijven bij kunst in Museum Slager

Op zaterdag 28 septemberzaterdag 26 oktober en dinsdag 12 november ben je van harte uitgenodigd voor een kijk-, schrijf- en leesmiddag in Museum Slager, het museum voor realistische kunst in ’s-Hertogenbosch.

 

Bij aanvang krijg je een korte introductie (15 min.) over het museum door Marijke van Kerkhoven, vrijwilliger van Museum Slager. Direct aansluitend geeft schrijfdocent Lia Hesemans je gerichte kijk- en schrijfopdrachten om jouw eigen museumverhaal te creëren. Je kunt op eigen gelegenheid rondkijken en schrijven in het museum. Na sluitingstijd worden de verhalen onder begeleiding van Lia aan elkaar voorgelezen in het museum, onder het genot van een drankje.

 

Over Museum Slager

Als bezoeker krijg je een uniek inkijkje in het leven en werk van de schildersfamilie Slager in ‘s-Hertogenbosch. Met acht schilders zie je een interessante ontwikkeling in de schilderkunst door drie generaties 'Slager' in ‘s-Hertogenbosch tussen 1840 en het eind van de 20ste eeuw. Wat begint met de erfenis van de kunstwerken binnen de familie, groeit in ruim veertig jaar uit tot een prachtige veelzijdige collectie. Vanuit een eigen depot met een diversiteit aan werken is er steeds een dynamische, afwisselende expositie. Daarnaast is er driemaal per jaar een bijzondere wisselexpositie. Vanaf september 2024 is dat het werk van Jelmer Wijma (1954): schilderijen (hyperrealisme) en tekeningen (natuur).

 

Beeldend verhaal, verbindend schrijven

Voor de kijk- en schrijfopdracht kies je een werk uit de vaste collectie of uit de wisselexpositie. Iedere deelnemer zoekt een persoonlijke invalshoek in een werk (of een detail daaruit) dat inspireert tot een beeldend verhaal, gekoppeld aan het eigen leven of het huidige tijdperk. Dat leidt tot een verbindend schrijven: wat vertelt dit werk jou en hoe heeft het een relatie met het nu, het heden? Vertrouw het antwoord aan je papier om al ‘scheppend’ het kunstwerk in jouw verhaal te schrijven. Er is ook de mogelijkheid om er een versvorm bij te schrijven en/of je ervaring van het museum zelf. De inspiratie ligt aan je voeten.

 

data zaterdag 28 september  (VOL) |   zaterdag 26 oktober | dinsdag 12 november 2024

tijd   telkens van 15.00 - 18.00 uur

locatie  Museum Slager, Choorstraat 8  ‘s-Hertogenbosch
(vlakbij de Sint-Janskathedraal)

parkeertip parkeergarage Sint-Jan of parkeergarage St Josephstraat, beide vlakbij Museum Slager

kosten  € 30,-  per middag (**), waarbij inbegrepen:

  • ticket museum (*)
  • schrift en pen
  • introductie door Marijke van Kerkhoven, vrijwilliger bij Museum Slager
  • schrijfprogramma in etappes
  • koffie/thee bij het schrijven & drankje na afloop

 

(*) Houders van een Museumkaart wordt vriendelijk verzocht hun Museumkaart mee te nemen.

(**) Het is mogelijk om één keer of meerdere keren mee te doen,  de invalshoek is telkens anders. 

Dit is een initiatief van Stroomvantaal Schrijftrainingen en Museum Slager.