Lia Hesemans
Schrijven deed ik al als kind. Ik schreef dagboeken, brieven en maakte verhalen met foto’s en verzamelde documenten. Urenlang struinde ik door bibliotheken en boekhandels. Ik twijfelde of ik journalistiek zou gaan studeren of iets met onderwijs. Ik koos de Pabo-opleiding, met een afstudeerproject over poëzie in groep 6, gevolgd door de studie Taal- en literatuurwetenschap in Tilburg.
Mijn afstudeerproject over begrijpend lezen deed ik bij uitgeverij Zwijsen in Tilburg. Ook schreef ik als co-auteur mee aan het boek Tussen taal en teken. Snel daarna was ik bureauredacteur bij uitgeverij Zwijsen; een fijne tijd. Daarna stapte ik over naar Fontys Hogescholen in Eindhoven. Ik werkte daar in teamverband aan uitdagende redactie- en ict-projecten en ontwikkelde een raamwerk voor informatievaardigheden. Later, als docent bij Sociale Studies, gaf ik les over informatievaardigheden en over jeugdliteratuur en was ik studieloopbaanbegeleider.
Met mijn verhuizing van Eindhoven naar Helvoirt zette ik een nieuwe stap: in 2007 startte ik mijn eenmanszaak voor schrijf- en redactiewerk, auteursbegeleiding en docentschap creatief schrijven.
Redactie- en auteurswerk en schrijfworkshops
Als freelance redacteur en auteur verricht ik redactie- en auteurswerk voor educatieve uitgevers en opleidingsinstituten. Daarnaast geef ik schrijftrainingen en schrijfbegeleiding. Zowel creatief schrijven als zakelijk schrijven; het laatste op basis van mijn boek Schrijfhulp. Opdrachtgevers komen vooral uit de sectoren uitgeverij, onderwijs, zorg en welzijn, kunst en cultuur.
Regelmatig geef ik schrijfworkshops in samenwerking met een beeldend kunstenaar of met een therapeut. De cursus Schrijven over je leven (in Vught of in Haaren)neemt daarbij een aparte plek in. Je documenteert belangrijke stukken uit je eigen leven, geeft er betekenis aan en raakt daarbij vaak een diepere laag.
Missie
Het is mijn missie om mensen te inspireren en hen te helpen met het verhelderen van hun ideeën. De wisselwerking tussen lezen en schrijven boeit mij enorm. In het bijzonder de kunst van het ‘verwoorden’. Niets is zo mooi als het omzetten van een idee naar concrete, begrijpelijke geschreven taal. Ik vind het eervol om vakmensen te begeleiden die hun kennis en expertise willen publiceren.
Op deze manier zijn er al prachtige boeken, sites en artikelen tot stand gekomen. Coachingsgesprekken en schrijfworkshops vinden plaats op sfeervolle locaties in de stad en op stilteplekken zoals een klooster of een landgoed. Regelmatig organiseer ik een schrijfreis naar een Spaanse stad.
... Stroom van taal:
Schrijven is een vorm van vertragen. Het is langzamer kijken naar wat er gebeurt, in plaats van meegaan in de snelheid van alledag. Schrijven helpt je om je aandacht te richten, te focussen. Het is een manier om na te denken en jezelf uit te drukken. Je gebruikt daarbij je kennis en intuïtie, maar ook waarnemingen, herinneringen, beelden, emoties en gevoelens. Zodra je deze bronnen aanboort en naar het papier brengt, kun je er naar kijken. Op die manier breng je een stroom van taal op gang, een stroom die op een geheel eigen wijze naar boven borrelt.