1-daagse workshop – Goirle

 

Schrijfretraite Klooster Nieuwkerk

 

rust |  reflectie |  inspiratie

12 december 2020   * * VOLGEBOEKT * *

23 januari 2021   GEANNULEERD

 

De schrijfretraite is een dag voor jezelf, om even stil te staan en op adem te komen. Een dag schrijven, reflecteren, inspiratie opdoen, tot rust komen bij klooster Nieuwkerk in Goirle. 

We beschikken over een fijne ruimte, waar we royaal kunnen zitten. 

 

Op deze dag laat je je inspireren door de natuur op en rondom het landgoed, door kunst en poëzie. Er zijn gerichte reflectieopdrachten bij de stiltewandeling buiten. Binnen is er een leestafel met uitnodigende boeken en inspiratiekaarten. Aan de schrijftafel wordt (uiteraard) geschreven en is er ruimte om teksten te delen. De schrijfopdrachten zijn associatief. Er moet niets, je kunt ongedwongen schrijven en de dingen laten ontstaan vanuit de verbeelding. 

 

Tussen de middag is er een 2-gangen kloosterlunch met soep, salades en warme kloosterbroden. 

Voor wie

Voor iedereen die van schrijven houdt en het verlangen heeft om te reflecteren op zichzelf, op het leven. Schrijfervaring is niet nodig.

 

Dagprogramma(*)
09:00 ontvangst in huiskamer en kennismaking
09:30 inspiratie literatuur en poëzie
10:15 stiltewandeling op het landgoed
11:00 schrijftijd en bespreking
12:30 lunch
13:30 inspiratieopdracht buiten/binnen
14:15 schrijftijd en bespreking in diverse rondes
17:00 afronding programma

(*) Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de volgorde van de programmaonderdelen worden aangepast

 

 

Aantal deelnemers

6 tot 12

 

Data (afzonderlijk te volgen)

12 december 2020  * * VOLGEBOEKT * *

23 januari 2021

 

Locatie

Klooster Nieuwkerk Goirle

Nieuwkerk 2, 5051 PN Goirle

 

Prijs per schrijfdag

€ 110,– inclusief 2-gangen kloosterlunch met verse soep, frisse salades, warme kloosterbroden en diverse soorten beleg. Schriften (A5-formaat) en pennen liggen klaar. Je kunt uiteraard ook je schrijfboek en favoriete pen van thuis meenemen.

De inschrijving is voltooid zodra de betaling is voldaan. (**)

Er is plaats voor 12 deelnemers (minimum is 6). 

(**) Bij minder dan 6 deelnemers gaat de schrijfdag niet door en krijg je het betaalde bedrag  teruggestort. Je ontvangt hierover tijdig bericht, uiterlijk 8 dagen voor aanvang.

 


Over de locatie

 

Klooster Nieuwkerk Goirle

Klooster Nieuwkerk Goirle is een Nederlands klooster dat staat op het landgoed ‘Nieuwkerk’. Dit natuurgebied bevindt zich op de Nederlands-Belgische grens tussen de plaatsen Goirle (NL) en Poppel (BE). Het gebied speelde een belangrijke rol tijdens de 80-jarige oorlog. In 1639 werd er een grenskerk gebouwd. Tilburgers bouwden vervolgens ook een grenskerk in 1652. Het gebied dat tot dan toe Steenvoirt heette, kreeg nu de naam Nieuwkerk. In 1799 werd de grenskerk afgebroken en werd op dezelfde plek het kapelletje Sint-Jans-Gool gebouwd. Deze kapel staat er nu nog steeds en is in de jaren ‘80 gerestaureerd.

 

Diverse bestemmingen

Er ontstond een landgoed, waar ‘De Meester de Betzenbroek’ eigenaar was. Hij liet een klooster op het landgoed bouwen, dat op 1 juni 1913 ingewijd werd. Priesters in opleiding kregen les in dit klooster. Eind Jaren ’50 kwam het klooster in handen van de Trappisten en nog later maakten Franciscanessen van het klooster een rusthuis voor terugkerende zusters. Vervolgens was het klooster het onderkomen voor de Priesterbroederschap Sint Pius X en een Maastrichtse congregatie. De huidige eigenaar van klooster, kapel en ondergrond is een Belgische baron die het complex in 1986 van de franciscanessen kocht.

In 1997 kwam er een einde aan de religieuze bestemming en vestigde zich een particulier die het klooster ombouwde tot bezinnings- en congrescentrum. In 2006 werd het als zodanig geopend. Helaas bleek deze formule niet levensvatbaar waarna in 2012 Anke en Frans Naalden de stap hebben genomen om het klooster een andere bestemming te geven. Nu onder leiding van Jochem de Jong.

Iedereen is hier van harte welkom!

 

Klooster Nieuwkerk Goirle

Nieuwkerk 2
5051 PN Goirle

www.kloosternieuwkerkgoirle.nl